Piwo bezalkoholowe w iranie

Autorem tekstu jest Piotr Kucharski, certyfikowany sędzia piwny, tłumacz.

Tekst przeczytasz w 2 minuty i dowiesz się z niego:

Czy w Iranie są browary

Który browar dominuje irański rynek

Czy w Iranie można kupić zagraniczne piwa

Iran jest ultrakonserwatywnym krajem muzułmańskim, publiczne spożywanie alkoholu jest surowo zabronione i traktowane jako przestępstwo, za które karą jest grzywna lub chłostą. Zabroniona jest w nim również produkcja i sprzedaż alkoholu, bagaże osób wjeżdżających do kraju są prześwietlane w celu wyeliminowania przemytu. Oczywiście nie oznacza to całkowitego wyeliminowania alkoholu, który wciąż jest szmuglowany przez granicę (głównie z Armenii i Turcji) i wytwarzany na miejscu. Co ciekawe, piwo alkoholowe często służy jako baza do piwa alkoholowego, które – po dodaniu drożdży i cukru – fermentowane jest ponownie. Ponadto chrześcijańska mniejszość ormiańska zamieszkująca północ kraju ma prawo wytwarzać na własny użytek i w ograniczonej ilości alkohol i konsumować go w domu, ale nie wolno go sprzedawać ani udostępniać na inne sposoby.

Czy w Iranie są browary

Nie oznacza to jednak braku piwa w Iranie – jest tam produkowane w kilku dużych browarach (w 2024 r. było ich 12), tylko że bezalkoholowe. Występuje przede wszystkim w szklanych butelkach 0,33 l i w plastikowych typu PET, rzadziej w puszkach, bardzo rzadko w wersji beczkowej. 

Piwo bezalkoholowe jest popularnym wyborem z dwóch głównych powodów. Po pierwsze, istnieje zakaz reklamy napojów typu cola w miejscach innych niż sklepy, po drugie zaś, panuje przekonanie, że piwo jako produkt powstający ze słodu jest zdrowsze niż napoje gazowane, do tego ma niższą zawartość cukru. Tę popularność widać w danych rynkowych, bo produkcja rzędu 300 mln l w 2009 wzrosła do 353 mln l w 2013 r.

Browar Delster

Dominującą rolę posiada marka Delster należąca do koncernu Behnoush kontrolującego, w zależności od źródła pochodzenia danych, ok. 40-60% rynku. Można również wymienić marki Istak, Shams, Argo, Alis, Hey Day i Ratina. Oferują one zarówno „klasyczne” piwa bezalkoholowe (określane jako „napoje słodowe”), jak i szeroką gamę wariantów smakowych: szczególnie cenione cytrynowe, brzoskwiniowe, anansowe, jabłkowe, tropikalne, a nawet kawowe. Browary nie ograniczają się zresztą do produkcji piwa – oprócz niego wytwarzają też napoje gazowane, soki, jogurty czy energetyki.

zagraniczne piwa w iranie

Dostępne są także zagraniczne marki piw bezalkoholowych (produkowany licencyjnie Coopers oraz m.in. Bavaria, Tuborg, Efez, Birrel albo Jever). Piwa słodowe są zwykle chmielone ekstraktami chmielowymi, choć w kraju działa jeden legalny dystrybutor importujący tradycyjne odmiany chmielu (np. Mittelfrüh, Magnum, Pearl). Z uwagi na klimat i położenie geograficzne nie da się mówić o znaczących uprawach chmielu na terenie Iranu.

Piotr Kucharski certyfikowany sędzia piwny PSPD i BJCP, tłumacz

Autorem tekstu jest Piotr Kucharski, tłumacz podręczników o piwowarstwie domowym i rzemieślniczym, stały współpracownik kwartalnika Piwowar (recenzje książek o piwie i wywiady), certyfikowany sędzia piwny PSPD i BJCP, kolekcjoner smaków, miłośnik tak „nudnych” stylów jak saison, ESB, helles, sahti czy koźlak, a także polskich piwnych skarbów: grodziskiego i porteru bałtyckiego.

Bibliografia:

Forum Fly4Free

Rami.pl

Mahasagar Publications

Forum Browar.biz

HomeBrewTalk

Jidlonacestach.cz

Rpico.ir

Może Cię zainteresować:

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *